Dag1: 5-dagers biltur i Skottland
Edinburgh-Kyle of Lochalsh

Klikk på bildene for stort format!

31. juli 2018


Bli med på en vel 1300 km, 5-dagers biltur i Skottland med en liten historie om flere av plassene og slottene vi besøker! Etter ei natt på hotellet The Place, henta vi ut leiebilen hos Avis: en 2018 VW Golf med registreringsnummer GM67 JKE.

Dagens etappe

Dagens etappe går fra Edinburgh - Kyle of Lochalsh. Gælisk: Caol Loch Aillse. Antall innbyggere: ca 720.
Og her bor vi på Kyle Hotel.

Sterling Castle

Første stoppested var Sterling Castle, 66 km fra Edinburgh.

Sterling Castle ligger på en 350 millioner år gammelt tidligere vulkan, omgitt på 3 sider av bratte klipper. Festningen er et nasjonalt monument, og styrt av foreningen historiske Skottland ("Historic Environment Scotland"). De fleste bygningene dateres tilbake til 1400- og 1500-tallet. Men noen strukturer er fra 1300-tallet, mens de ytre forsvarsveggene ble bygget tidlig på 1700-tallet.
Etter å ha beseiret William Wallaces styrker i 1298 tok det 6 år for den engelske kongen å få full kontroll over Skottland. I 1304 beleiret og beseiret Kong Edvard 1 de skotske opprørerne som hadde befestet seg i Sterling Castle som var en av de viktigste festningene i Skottland. Den siste befestningen som skottene hadde var Sterling Castle.

Litt om Skottland

 

Skottland (på Gælisk: Alba) er en selvstyrt nasjon, og én av 4 nasjoner som utgjør det forente kongeriket av Storbritannia og Nord-Irland. Foruten fastlandet består Skottland av 790 øyer. Kongedømmet Skottland var en uavhengig stat fram til 1. mai 1707, da parlamentet forente Skottland med kongedømmet England til kongedømmet Storbritannia. Skottland er fortsatt konstituert som en selvstendig stat, selv om landet har blitt styrt fra London i over 300 år. Men det har alltid hatt en egen forvaltning.
Etter en forlkeavstemming ble det skotske parlamentet gjenoppretta i 1999. Skottlands regjering avholdt en folkeavstemming om skotsk uavhengighet den 18.09.2014. Resultatet blei at Skottland fortsatt skulle være en del av Storbritannia: 45% for løsrivelse, og 55% mot.
Man antar at de første menneskene av jegere og samlere kom til Skottland for ca 11000 år siden, da isen trakk seg tilbake.
Et gaellisk folkeslag fra Irland, skottene, innvandret eller invaderte det landet som seinere blei oppkalt etter dem. Ordet "skotte" er lånt fra latin, og refererer til Skottland fra omtrent siste halvdel av 900-tallet.
Skottlands flagg ("gælisk: bratach na h-Alba") består av et hvitt Andreaskors på blått felt, og hevdes å være ett av de eldste nasjonalflaggene som fortsatt er i bruk. Men dette er i beste fall diskutabelt. Legenden daterer flagget tilbake til 900-tallet. Det eldste flagget som er bevart er fra 1503, og har hvitt kors på rødt felt. Rundt 1540 blei dette endra til blått felt.
Innbyggertallet i Skottland: ca 5,4 millioner.

Fort William
(gælisk: An Gearasdan)

Da er vi kommet til Fort William. Med ca 10.000 innbyggere er dette den nest største byen i det skotske høylandet. Kun Inverness er større. Det gæliske navnet kommer fra engelsk, og betyr festningen. 7,33% snakker gælisk.
Den tidligste registrerte bebyggelse i Fort William er et fort bygd i tre fra 1654 som var base for engelske tropper. Det høyeste fjellet på de britiske øyer ligger her: Ben Nevis, 1344 m.o.h.

Invergarry Castle

 

Da har vi kjørt 38 km til, og har stoppa ved Invergarry Castle.
Det første slottet blei bygd tidlig på 1600-tallet, og blei ødelagt etter få år for så å bli bygd opp igjen i 1665. Dette blei brent ned i 1716, bygd opp igjen i 1731, og endelig ødelagt i 1750.
Restaureringsarbeid for å stabilisere bygget blei fullført i 2009.

Kyle of Lochalsh

 

Da har vi kommet til dagens destinasjon: Kyle of Lochalsh (gælisk: Caol Loch Aillse) som har ca 720 innbyggere. Vi er nå ca 130 km fra Inverness. Men vi skal kjøre 700 km før vi ender opp i Inverness.
Og her bor vi på Kyle Hotel.