3. august 2018
Bli med på en vel 1300 km, 5-dagers biltur i Skottland med en liten historie om flere av plassene og slottene vi besøker! Etter ei natt på hotellet The Place, henta vi ut leiebilen hos Avis: en 2018 VW Golf med registreringsnummer GM67 JKE.
Dagens etappe
Dagens etappe er på 243 km, og går fra Thurso-Inverness.
Dunnet Head
Vi har tatt en avstikker til utsiktspunktet Dunnet Head (gælisk: Ceann Dùnaid), det nordligste punktet på det britiske fastland.
John o'Groats
Da er vi kommet til det lille tettstedet John o'Groats (gælisk: Taigh Ian Ghròt). Navnet kommer fra Jan de Groot, en nederlender som fikk tillatelse til å drive ferge til Orknøyene, kort tid etter at disse var blitt overtatt fra Norge av King James IV i 1496.
Det går passasjerbåt til Burwick på Orknøyene, en båttur som tar 40 minutt. Antall innbyggere: ca 300.
Duncansby Head
Vi har kommet til utsiktspunktet Duncansby Head (gælisk: Dùn Gasbaith), kun 3 km øst for John o'Groats. Fantastisk fin utsikt!
Wick
Da er vi kommet til byen Wick (gælisk: Inbhir Ùige) med rundt 7000 innbyggere. Byens historie går minst tilbake til tida da Caithness tilhørte Norge, og blei styrt som en del av Orknøyene fram til 1266. Navnet på byen kommer fra norrønt, Vik, som jo betyr bukt.
Wick er hovedstad i grevskapet Caithness. Det norrøne navnet er Katanes. Det gæliske navnet, Katanes, betyr "blant fremmede". Og disse "fremmede" var vikingene.
Caithness sitt flagg siden 2016 reflekterer den norske arven. Flagget ligner på det norske flagget, men det er svart med blått nordisk kors med gule kanter, og på kantonen et seilskip.
Dunrobin Castle
Det siste slottet på turen er Dunrobin Castle. Historien til dette slottet går tilbake til middelalderen. Men det meste av dagens bygninger samt hagen er fra 1835-1850. Noe av den opprinnelige bygningen er synlig, til tross for flere utvidelser og endringen, og har gjort dette til det største huset i Skottland.
Etter å ha blitt brukt som kostskole i 7 år er slottet nå åpent for publikum.
Med 189 rom er slottet det største i det skotske høylandet.
Inverness
Da er vi kommet til dagens destinasjon: høylandets hovedstad, Inverness (gælisk: Inbhir Nis), med 70000 innbyggere. Mange av byens bygninger har en historie som går rundt 300 år tilbake i tid. Og det blir jobba aktivt for å bevare de gamle bygningene. Og her skal vi overnatte på koselige Moyness House.