Island med bil - dag 1

Klikk på bildene for stort format!

31. mars 2017

Jeg reiste fra Bergen i regnvær, og landa i Reykjavik i strålende solskinn!
Det tok sin tid før jeg fikk ut leiebilen, og ganske forsinka kom jeg endelig ut på landeveien.

Hafnir

Første stoppested var Hafnir, etter bare 15 km.

Et lite hus forlatt mellom 770 og 880 er arkeologiske bevis på den tidligste kjente bosetning på Island. I 1881 gikk det amerikanske skipet «Jamestown» på grunn utenfor Hafnir, lastet med tømmer, som blei redda og solgt. Ankeret står utenfor kirka (bygd 1861) . I dag: ca 110 innbyggere.

Miðlína

Film fra Miðlína.

 

Etter ytterligere 8 km er jeg kommet til Miðlína.

Her ligger "Broa mellom to kontinenter": 15 meter lang, bygget i 2002, til ære for Leif Eiriksson, som blei født på Island i 973. Han var den første som oppdaga Nord-Amerika ca år 1000. Han var sønn av Eirik Raude fra Jæren.

Her beveger kontinentalplatene seg fra hverandre med ca 2 cm i året.

Man mener at Island begynte å stige opp av havet for ca 20 millioner år siden. De eldste bergartene: 15-16 mill. år gamle. Film fra Miðlína.

 

 

 

Gunnuhver Hot Springs

Etter ytterligere 7 km er jeg kommet til Gunnuhver Hot Springs.

Gunnuhver er hjertet i den framtidige geoparken, der den Nord Atlantiske ryggen kjem til overflata. 1/4 av Island er aktiv vulkansk sone.

Grindavík

 

Etter ytterligere 16 km er jeg kommet til Grindavík.
I boka for bosetning, Landnáma, står det at to Vikinger, Molda-Gnúpur Hrólfsson og Þórir Haustmyrkur Vígbjóðsson, kom til dette området rundt 934. Þórir slo seg ned i Selvogur (ca 4 mil lenger øst), og Molda-Gnúpur her i Grindavík.
Opprinnelsen til kommunen kan spores tilbake til Einar Einarssons beslutning om å flytte hit  og bygge og drive en butikk i 1897. På den tida var innbyggertallet rundt 360.
I dag er innbyggertallet rundt 3000.

Kleifarvatn

Den største innsjøen i området, Kleifarvatn, begynte å minke etter et stort jordskjelv i 2000. Siden da har 20% av arealet blitt borte.
I området fantes det flere gårdsbruk fram til 1800-tallet, da de ble forlatt. Bare et lite kapell, Krísuvíkurkírkja, bygget i 1857, stod igjen, fram til den brant ned 2. januar 2010.

Hafnarfjörður

 

Hafnarfjörður er med ca 24000 innbyggere, den tredje største kommunen på Island. Fra 1500-tallet har det vært en travel havn i Hafnarfjörður. Og Hafnarfjörður var det første stedet hvor det ble satt opp elektrisitetsverk på Island. Dette var i 1904. Her ligger det eldste aluminiumsverket på Island.

Kerið - vulkansk krater

 

 

Kerið er en vulkansk kratersjø, danna for ca 3000 år siden da landmassene beveget seg over et varmepunkt.
Selve kalderaen er rundt 55 m dyp, 170 meter bred og 270 meter på tvers. Vannet er 7-12 meter dypt.

 

 

 

 

 

 

Gullfoss

 

 

Fossen dannes av elva Hvítá og har en høyde på 32 meter, fordelt på to fall.
Det øverste har et fall på 11 meter og det som er litt lenger nede har et fall på 21 meter. Nedenfor fossen er juvet over 70 meter dypt.
Gjennomsnittlig vannmengde er 109 m3 / sekund. Gullfoss er en del av The Golden Circle.

Film fra Gullfoss og Geysir.

 

 

Geysir

Denne geysiren er en av de mest berømte geysirer på Island, og spruter opptil 20 meter opp i været hvert 6 – 10 minutter.
Den er en del av The Golden Circle. Film fra Gullfoss og Geysir.

Þingvellir

 

Þingvellir / Thingvellir / Tingvellir. Alltinget, det nasjonale parlamentet på Island, var etablert her på Þingvellir i 930, og var i virksomhet her heilt til 1798. Þingvellir nasjonalpark ble grunnlagt i 1930, og markerte da også tusenårs jubileet for Alltinget. Nasjonalparken ble seinere utvidet til beskyttelse av naturen her i området, og kom på Verdensarvslista i 2004. Her på Þingvellir ser man tydelig forkastningen som dannes når de to kontinentene sakte glir ifra hverandre.
Þingvallavatn er med sine 84 km2 den største innsjøen på Island, og oppstod gjennom en sprekk mellom kontinentene for tusenvis av år siden. Gjennomsnittlig dybde: 34 m. Max dybde: 114 m. Det er mange jordskjelv her i området. Þingvellir er en del av The Golden Circle. Film fra Thingvellir.