Dag 2: 5-dagers biltur i Skottland
Kyle of Lochalsh-Ullapool

Klikk på bildene for stort format!

1. august 2018


Bli med på en vel 1300 km, 5-dagers biltur i Skottland med en liten historie om flere av plassene og slottene vi besøker! Etter ei natt på hotellet The Place, henta vi ut leiebilen hos Avis: en 2018 VW Golf med registreringsnummer GM67 JKE.

Dagens etappe


Dagens etappe er på 267 km, og går fra Kyle of Lochalsh-Ullapool.

Skotsk frokost


Dette er typisk skotsk frokost: stekt egg, pølse, bacon, haggis, black pudding, bønner, potetkake (potato scones) + det jeg ikke har på min tallerken: tomat og sopp.
Og jeg som trodde skotsk frokost var en enkel frokost! Jeg savner den skotske frokosten!

Skye Bridge

 

Vi tar ein liten avstikker over Skye Bridge (på Gælisk: Drochaid an Eilein Sgitheanaich). Broa ble åpna 16.10.1995, og er 700 meter lang. Broa krysser Loch Alsh mellom Kyle of Lochalsh og øya Skye. Nesten halvparten av øyboerene snakker gælisk.

Eilean Donan Castle


Vi har no stoppa ved Eilean Donan Castle (Gælisk: Eilean Donnain).
Det opprinnelige slottet ble bygd tidlig på 1000-tallet, og ble et forsvarsverk for klan Mackenzie og deres allierte klan Macrae som forsvar mot vikingene. Forsvarsmuren på 1200-tallet dekket det meste av øya. Tidlig på 1700-tallet førte klan Mackenzies deltagelse i Jacobite opprøret til at slottet i 1719 ble ødelagt av engelske skip.
Slik slottet står i dag er et resultat av Lt. Col. John Macrae-Gilstraps restaurering mellom 1919 og 1932.
Slottet blir ofte omtalt som det mest fotograferte slottet i Skottland. Eilean Donan er oppkalt etter Donnán of Eigg, som ble keltisk martyr i 617. Det er påstått at Donnán etablerte ei kirke på øya. Men denne er det ingen spor etter.

NC500


Da har vi svinga inn på turistruta "North Coast 500", også omtalt som NC500. Turistruta som starter i Inverness, går vestover til Applecross, så nordover vestkysten, langs nordkysten og retur til Inverness langs østkysten. NC500 blir gjerne omtalt som det skotske høylandets Route 66. Den heter NC500 fordi denne ruta er 500 miles (800 km). Eller for å være heilt presis: 513 miles (830 km).

Fjellovergangen
Bealach na Bà


Vi er nå ved veikrysset Tornapress, 50 km fra Kyle of Lochalsh, og nå skal vi kjøre den 19 km lange fjellovergangen Bealach na Bà til Applecross. Bealach na Bà på engelsk betyr "Pass of the Cattle". Det må vel på norsk bli "krøtterstien". Et passende navn, for her er det svært smalt, bratt og svingete.
Med maks stigning på 20% er dette den bratteste veien i Storbritannia. Og med høyeste punkt punkt på 626 meter er dette den tredje høyesteliggende veien i Skottland. Fjellovergangen er som hovedregel stengt om vinteren. Veien blei bygd i 1822.
Fram til midten på 1970-tallet var dette den eineste veien til Applecross. Da blei nemlig den smale og svingete kystveien til Shieldaig og Torridon åpna.

Applecross

Vi kom oss over den svært så smale, bratte og svingete krøtterstien! Og nå er vi i Applecross (gælisk: A'Cromraich). Dette lille tettstedet med ca 550 innbyggere blei etablert på 1800-tallet. Men navnet er minst 1300 år gammelt, men er lite brukt lokalt. De kaller det heller "Shore Street" ("havnegata") eller bare "The Street". Her er det lunsj på det koselige Applecross Inn. Nydelig mat, kjempegod service og svært hyggelig personale.

Applecross-Shieldaig



Strekningen Applecross-Shieldaig er også svært smal og svingete. Men du verden for en natur!

Shieldaig


Dette lille tettstedet, Shieldaig (gælisk: Sildeag), med rundt 85 innbyggere ble grunnlagt i 1800 som base for krigsseilere mot Napoleon.
Etter Napoleons første nederlag og eksil til Elba blei dette tettstedet omgjort til fiskelandsby. Furutrærne ute på øya utenfor Shieldaig blei aldri brukt til å bygge krigsskip. Og nå er øya et naturreservat.
Navnet til dette stedet er et viking-ord som betyr sildesjøen. Og jada, det finnes forstatt sild i bukta. Vi tok oss en pause på den koselige kafeteriaen "Nanny's".

Ullapool


Vi har nådd dagens destinasjon: Ullapool (gælisk: Ullapul) med ca 1500 innbyggere er den største byen i mils omkrets, og er en viktig havn og turiststed.
Det er fergeforbindelse til Stornoway på de ytre Hebridene.
Ullapool blei anlagt som en sildehavn i 1788 etter tegninger av Thomas Telford. Og havna er fortsatt sentrum for byen.
Her overnatter vi på Caledonian Hotel. Og vi har fått tårnrommet på hjørnet!